top home
Agnieszka i Urszula Radwańska - siostry Radwańskie - FORUM Strona Główna
[ FAQ ]   [ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ] [ Rejestracja ]   [ Zaloguj ]
 Ogłoszenie 
Ciekawe linki: Aga Radwańska na Facebook'u, Twitterze; Oficjalna strona sióstr Radwańskich; Tumblr

Odwiedź Profil forum na Facebook'u i kliknij 'Lubie to!'.
Odwiedź Forumowego twitter'a i 'Podążaj za nami!'.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: agnieszki, mankamenty

Mankamenty Agnieszki
Autor Wiadomość
rado 
Premier Mandatory
Go Aggie!

Aga czy Ula?: Aga
Wysłany: 2011-04-23, 21:45   

Nasunął mi się jeden mały szczegół. Zdarza się dosyć często, więc chyba można go nazwać pewnym mankamentem.

Słaby approach

Często zdarza się, że Agnieszka, mając przewagę sytuacyjną na korcie i idąc [całkiem słusznie] do siatki, gra słabego approacha, dając tym samym szansę zagrania passing shota. Z niektórymi rywalkami wystarczy nawet miękka wrzutka pod końcową linię, ale z dobrymi biegaczkami (Zvonareva, Wozniacki) to zdecydowanie za mało. To nie jest nawet kwestia braku siły, ale raczej stosunkowo małego ryzyka. A mocniejszy approach na pewno ułatwiłby sprawę przy graniu woleja.

piterus 
Grand Slam
^po prostu Piotrek

Aga czy Ula?: Roma
Wysłany: 2011-10-30, 17:30   

Strach przed smeczem w róg backhandowy

Strasznie mi to się rzucało w oczy w Mastersie. Agnieszka bała się smeczować inaczej niz do forehandowego rogu. Wydaje mi się, że była to kwestia psychiki.

When I enter any tournament, I give it my all hoping to win it. It is just the same here. I am happy to be playing good tennis too
Agnieszka Radwańska

Nadal 
Grand Slam
Aut vincere, aut mori

Aga czy Ula?: Aga oraz Wozniacki, Goerges, Stosur
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-10-30, 18:49   

Skróty tylko backhendem
Może gdyby grała czasem (gra co prawda, ale bardzo rzadko - na samym mastersie dwa razy chyba) z forehandu to by zaskoczyła przeciwniczki. Nawet komentatorzy mówili że już wszyscy znają skróty Agnieszki z backhandu.

Gronek1995 
Premier Mandatory
Radwanskie <3

Aga czy Ula?: Aga & Ula
Wysłany: 2011-10-30, 18:56   

Dokładnie. Do tego one są chyba trochę za wysokie.

Zauważyłem jeszcze, że Agnieszka po dobiegnięciu do mocnej i kątowej piłki, uderza ją wysoko i asekuracyjnie mimo, że jest wystarczająco dużo czasu na agresywniejsze, bardziej ryzykowne odbicie.

rado 
Premier Mandatory
Go Aggie!

Wysłany: 2011-10-30, 19:27   

piterus napisał/a:

Strasznie mi to się rzucało w oczy w Mastersie. Agnieszka bała się smeczować inaczej niz do forehandowego rogu. Wydaje mi się, że była to kwestia psychiki.

Rzeczywiście Agnieszka preferuje ten kierunek smeczowania i rywalki mogą iść w ciemno w swoja lewą stronę. Jednak trzeba zaznaczyć, że w warunkach meczowych Agnieszka potrafi zmienić taktykę smeczowania - doskonały przykład to mecz z Jankovic w Tokio. Wtedy pierwszy smecz w tym kierunku został skontrowany przez Serbkę, ale następne Agnieszka grała już w drugi narożnik - co prawda asekuracyjnie, podciętą piłką, ale taktykę zmieniła :)

Ja bym jeszcze dodał słaby drajw wolej. Agnieszka nie lubi tego uderzenia, stosuje je niezwykle rzadko. Ale są sytuacje, kiedy piłka leci wysoko na pół kortu i nie nadaje się na klasycznego woleja, a na zagranie smecza jest za późno. Agnieszka gra drajwa zachowawczo, lekko, przed siebie. Na szczęście w większości sytuacji wystarczy klasyczny wolej

rado 
Premier Mandatory
Go Aggie!

Wysłany: 2011-10-30, 19:28   

piterus napisał/a:

Rzeczywiście Agnieszka preferuje ten kierunek smeczowania i rywalki mogą iść w ciemno w swoja lewą stronę. Jednak trzeba zaznaczyć, że w warunkach meczowych Agnieszka potrafi zmienić taktykę smeczowania - doskonały przykład to mecz z Jankovic w Tokio. Wtedy pierwszy smecz w tym kierunku został skontrowany przez Serbkę, ale następne Agnieszka grała już w drugi narożnik - co prawda asekuracyjnie, podciętą piłką, ale taktykę zmieniła :)

Ja bym jeszcze dodał słaby drajw wolej. Agnieszka nie lubi tego uderzenia, stosuje je niezwykle rzadko. Ale są sytuacje, kiedy piłka leci wysoko na pół kortu i nie nadaje się na klasycznego woleja, a na zagranie smecza jest za późno. Agnieszka gra drajwa zachowawczo, lekko, przed siebie. Na szczęście w większości sytuacji wystarczy klasyczny wolej

stalion 
Premier Series

Wysłany: 2011-10-30, 19:29   

Zła ocena lobow rywalki, niemal zawsze puszcze pilka zamiast grac z powietrza, a potem dostaje pilke w linie i albo nie umie odegrac, albo odgrywa w taki sposob, ze i tak przegrywa wygrany punkt.

Odpowiedz do tematu