Aga czy Ula?: Roma
Wiek: 17 Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 6431 Skąd: lubelszczyzna
Wysłany: 2010-06-28, 18:23 Mankamenty Agnieszki
Oglądając mecze Agnieszki na Wimbledonie przy komentarzu pary Tomaszewski & Nowak dużo można byłoby się nasłuchać o brakach Agnieszki. Teraz gdy Iśka ma przerwe moze porozmawiajmy o jej największych minusach, nawet tych nad którymi ciągle pracuje:
-poruszanie się po korcie (największy minus Agnieszki w walce o tytuły. Aga mając bogaty arsenał obronnych zagrań nie może ich w pełni pokazać, bo nie zdąża do piłek. Przez to jest daleko za linią końcową i przegrywa punkty. Nie byłoby to jednak problemem gdyby Aga posiadała jedno mocne uderzenie, którym przeszłaby do ofensywy)
Może każdy po jednym minusie, zobaczymy nasze opinie
Wysłany: 2010-06-28, 19:04
Co do poruszania to według mnie jest to dziwna sprawa. Są mecze, że Agnieszka po korcie porusza się zwinnie, szybko, wręcz perfekcyjnie (przypomnijcie sobie np. mecz z Nadią z Eastbourne, albo wygrane mecze z Dementievą). Ale są też takie dni, że Aga jest wolna, spóźniona, źle wylicza dystans do piłek, po prostu źle się porusza. Ja nie wiem od czego to zależy, chyba nikt nie wie. Bo forma tenisowa może zależeć od dnia, ale forma fizyczna (bieganie) w mniejszym, w prawie zerowym.
Mój minus Zbyt pasywna gra. Według mnie Agnieszka ma ogromny potencjał jeżeli chodzi o agresywną grę, ale w większości meczów go nie wykorzystuje. Woli przebijać cierpliwie i czekać na błędy i tylko niekiedy zaatakować, przycisnąć. Według mnie gdyby Agnieszka wyszła na jakiś mecz z taktyką założoną, gram agresywnie, cały czas ja prowadzę grę, przejmuje inicjatywę to mogłaby osiągać dużo, dużo więcej. Przypomnijcie sobie mecz z Kuzi w Doha. Kuzi grała nie najgorzej, to był już ostatni mecz Agi w sezonie, taki "o pietruszkę". Wyszła z nastawieniem, żeby się bawić, dobrze zagrać i cały czas atakowała - zagrywała takie piłki w ofensywie, że nie dowierzałem, serwowała asy. Więc to jest mój mankament - zbyt pasywa gra.
Minimalizm połączony z niechęcią do podejmowania ryzyka - jest nastawiona na wygrywanie minimalnym wysiłkiem
Nawet w pierwszym secie nie biega do wielu piłek a jesli dobiega zadowala sie słabym
ale pewnym przebiciem(ach te wiszące półloby blisko siatki dające rywalkom niemal pewny punkt) zamiast zaryzykować mocny strzał
Aga czy Ula?: Aga:)
Wysłany: 2010-06-29, 10:26
Słaba fizycznie i kondycyjnie- potrafi zagrać nawet 4 dobre spotkania ale w następnym jest w fatalnym stanie jak 16 latek po 3 godzinach biegania. W przerwie Aga nie powinna tylko odpoczywać ale poświęcić kilka godzin w tyg na bieganie, szybkie wolne, górskie powietrze by jej bardzo pomogło! do tego troche siłowni, nie tony dziennie ale np hantle kilka kg między treningami. No i dobrze że Ulcia wraca bo jej partner treningowy nadawał się chyba do gry z dziećmi, a w tenisie i masz słabszego przeciwnika nawet w treningu tym słabszy jest twój tenis.
Aga czy Ula?: Aga i Ula Pomógł: 2 razy Wiek: 21 Dołączył: 09 Kwi 2009 Posty: 12070 Skąd: VVaryniol
Wysłany: 2010-08-23, 12:29
Uderzenia wygrywające Agnieszka ma - tylko nie używa ich w meczu, bo nie ma założenia agresywnej gry od początku do końca.
Niestaranność, czasami niechlujność w ustawianiu się do piłek powiązana z poruszaniem się po korcie
W prawie każdym meczu zdarza się tego typu zagranie. Zamiast szybko dobiegnąć i wybrać jak najbardziej korzystną pozycję, miejsce odbicia, Agnieszka często stoi w miejscu lub nie za bardzo się wysila i próbuje najczęściej swoim pochyleniem ciała do przodu jeszcze w jakiś sposób odbić piłkę lub też samym ruchem ręki zamknąć uderzenie. Często kończy się to trafieniem w siatkę lub nieprecyzyjnym odbiciem na drugą stronę kortu najczęściej z dosyć słaba szybkością, a u samej Agnieszce powodu to zdenerwowanie i czasami gestykulację dotyczącą nieodpowiedniego ustawienia. Zazwyczaj do takiej sytuacji dochodzi gdy Aga, z defensywy przechodzi do ataku ale z niezbyt dużym zaangażowaniem, nie wiem z kąd się to u niej bierze, może jakiś nawyk...
Innym przykładem tego typu w niestaranności ustawienia, to sytuacja, gdzie piłka zostaje uderzona pod linię końcową z dosyć dużą siłą, w tym czasie Aga stoi tuż za nią i wtedy zamiast odpowiednio się przesunąć, ustawić do odbicia, Agnieszce wystarcza czasu tylko na, dla niej specyficzny, przysiad który jest tak mi się przynajmniej wydaje ratunkowym, obronnym uderzeniem, którego skuteczność nie jest zbyt duża, ale czasami przechodzi na drugą stronę.
Jeśli chodzi o te spóźnienia , niedobieganie itd , przyczyna jest jedna. Czas reakcji.
Oczywiście Adze czasami nie za bardzo chce się biec do piłek ale to inna sprawa.
Co zaobserwowałem. Widać to było w meczu z Peng na US Open.
Może wcześniej aż tak bardzo wielkiej różnicy nie było bo i zawodniczki miały gorszy czas reakcji niż Peng przez co nie zdołałem wcześniej na to zwrócić uwagę.
Różnica między Peng a Radwańską było generalnie w meczu jedna. Różnica , która zadecydowała o wyniku , nie mówię tu o stylu gry.
W momencie gdy Radwańska zagrywała piłkę Peng już szła do odbioru śledząc lot piłki i kontrolując ją przez co była zawsze tam gdzie piłka spadała.
Natomiast Radwańska dopiero się ruszała i to przez cały mecz w momencie gdy piłka zagrana przez Peng przekraczała siatkę a to już nieco za późno.
Dochodząc do takiego spostrzeżenia obejrzałem sobie wcześniejsze mecze Radwańskiej i nie wygląda to najlepiej. Tzn wygląda tak samo jak w meczu z Peng , czasem troszkę lepiej czasem gorzej.
Gdyby czas reakcji miała w stylu Peng sytuacja była by całkowicie inna.
Aga czy Ula?: Aga:)
Wysłany: 2011-04-12, 12:00
Jak dla mnie nie musi sie mizdrzyć i strzelać sztucznymi uśmieszkami ten sezon od AO to zmiany w postawie Agi i w grze i w zachowaniu( w poprzednim chyba miała serdecznie dosyć tenisa i wszystkiego wokół) zaciska pięść, gestykuluje po jakiejś świetnej akcji i nie droczy się z ojcem! Kto to widział żeby na WS ojciec z córką rzucali do siebie mięsem?!(patrz RG10') Aga nawet w seszłym sezonie na IW klneła gdy wygrała pkt. Chyba Radwańscy zrozumieli że nie tedy droga, amatorstwo i podpieranie sie 3 rok talentem nic nie da. Wreszcie podjeli współpracę ze sponsorem, nie ma fochów, wylgaryzmów, Radwański nie krytykuje Agi czy Uli a raczej przyjmuje postawe wspierającego i pośrednika który tłumaczy spokojnie jak na siebie porażke i chwali zwycięstwo.
A snucie sie po korcie czy jakieś dąsy po zesputej akcji? Jak sie przegrywa 1-5 albo psuje 3 akcje z rzędu to każda tenisistka ma zepsuty nastrój.
Poprawić dynamike w grze a wtedy będą zwycięstwa z top10 nawet po 2/3 w jednym turnieju.
Aga czy Ula?: Aga i Ula Pomógł: 2 razy Wiek: 21 Dołączył: 09 Kwi 2009 Posty: 12070 Skąd: VVaryniol
Wysłany: 2011-04-23, 14:17
Według mnie obecnie główny mankament - słaba gra w meczu po meczu, w którym grała Aga bardzo dobrze z dobrą rywalką (np. mecz ze Zvonarevą).